Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lovas sportok

2010.01.24

A fogathajtás már az ókori görög olimpiák versenyszámai között is szerepelt. Olvashatunk róla Homérosz Iliászában is. A római császárok korában még népszerűbbé váló kocsisport igen komoly tömeget szórakoztatott. Noha a fogathajtás hagyományai imígyen egész az ókorig nyúlnak vissza, a mai modern, szervezett sport alig több mint 100 esztendeje létezik.Egynapos versenyeket főként bemutatás céljából rendeznek, ezeken a rendezvényeken sokszor amatőr hajtók is részt vehetnek. A megyei, területi versenyek és bajnokságok általában két napig tartanak, a hazai és nemzetközi hivatalos „A” és „B” kategóriás versenyek pedig három napon keresztül folynak. A versenyeket egyes-, kettes-, és négyesfogathajtó kategóriában rendezik. Ezt kiegészíti a pónifogathajtás is kettesfogathajtó kategóriában.
Maga a fogathajtás három versenyszámból áll. A díjhajtásban vizsgálják a hajtó és a ló kapcsolatát, különleges engedelmességi formulákat. Értékelik a ló ápoltságát, és a hajtóval való összképet is. Kép

 

 

 

 

 

 

 

A maraton hajtás során a fogatoknak általában 6-7 vizes, illetve dombos akadállyal kell megküzdeniük. Az akadályhajtásban egy meghatározott, szűk időn belül kell a versenyzőknek sikeresen célba érniük. Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

A fogathajtó sport csak 1970-ben vált hivatalos sportággá, az első hivatalos Európa bajnokságot egy évvel később éppen Budapesten rendezték. Jelenleg a Magyar Lovas Szövetség legeredményesebb szakága. Minden bizonnyal ez honi népszerűségének titka is; fogathajtóink egyértelműen a világ élvonalába tartoznak.

 

Kép Díjugratás:

A látványos, verhető akadályokkal megépített pályán lebonyolított díjugratás alapelvei a tereplovaglásra (illetve vadász-lovaglásra) vezethetők vissza. A XIX. században Nyugat-Európa előkelő köreiben a lóháton kutyafalkával űzött vadászat igen nagy népszerűségnek örvendett. A vadászatok alkalmával sokszor kellett természetes akadályokat átugratni, így egyre fontosabb lett, hogy a lovak és a lovasok baleset nélkül tudják az akadályokat leküzdeni. A lovak képességeinek elbírálásának és a lovasok megfelelő kiképzésének igénye hozta létre ezt a sportot. Az ugrás jellegzetes stílusa azonban csak a XIX. és XX. századok fordulóján alakult ki.
Az első magasugró és távolugró lovas versenyt 1864-ben rendezték Írországban, Dublinban, kifejezetten vadászlovak kipróbálása céljából, az első igazi díjugrató verseny 1866-ban volt Franciaországban. A XIX. századi verseny sok mindenben különbözött a maitól. A díjugratás az olimpiákon is szereplő sport. Ebben egyenként versenyeznek a lovasok, a pályán egyszerre csak egy lovas lovagol, vagyis a versenyszabályok előírásainak megfelelően felállított akadályokat ugratja. A megmérettetés pontozással történik, akadályok leve- réséért, ellenszegülésért, lóról való leesésért, kitörésért hibapontokat kap a lovas, amely beleszámít a teljesítményébe.
A versenyeket egy bírói testület felügyeli. A dijugratóversenyek általában összevetésseI zárulnak, amikor akár az eredeti, akár egy megváltoztatott pályavonalon kevesebb ugrást kell minél kevesebb hibával és minél rövidebb idő alatt megtenni a lovasoknak.

Díjlovaglás:

Kép A díjlovas bemutató a ló és lovas közötti tökéletes harmóniát és összhangot mutatja be, tulajdonképpen az idomítás alfája és omegája. Már XIV. Lajos hadseregének kiképzésében sokat adtak arra, hogy a katonák lova egy talpalatnyi helyen is engedelmesen mozogjon, forduljon, robbanékony, mégis nyugodt legyen.
A díjlovaglás célja a ló alkatának, mozgásának és képességeinek harmonikus kifejlesztése. A díjlovagló versenyek a nemzetközileg előírt díjlovagló négyszögben zajlanak, ahová a ló kiképzési fokának megfelelően, meghatározott feladatokat írnak ki.
A díjlovaglás leglátványosabb formája az úgynevezett Zenés Kűr, ahol a zenével összhangban mutatják be csodálatos gyakorlataikat lovaikkal a lovasok.

 

Military (lovastusa)

Kép Ez a sportág a katonaság által szervezett távlovagló versenyekből fejlődött ki. Először terepversenyekkel, később díjlovaglással egészítették ki a versenyeket. Military International néven 1905-ben, Brüsszelben írtak ki egy összetett versenyt, melyről a sportág elnevezése származik. Nálunk lovastusának és háromnapos versenyszámnak is nevezik, mivel három különböző versenyszámot foglal magába. A díjlovaglást a díjlovagló négyszögben kell teljesíteni. A terepverseny négy szakaszból áll. Az első és harmadik szakasz ösvényeken, utakon keresztül vezet. A második szakasz az akadályverseny-pálya (Steeple-Chase), míg a negyedik szakasz a terepakadálypálya (Cross). A military harmadik eleme az ugróversenyszám.

 

Távlovaglás:

Kép Talán a mai lovassportok közül a távlovaglás tekint vissza a legrégebbi múltra. Bukephalos Nagy Sándort állítólag 18.000 km-en át vitte a hátán. Az amerikai póniexpressz egyik lovasa hat hónapon át hetente, a hét három éjszakáján, 480 km-t tett meg.
A 19. század végén a katonaság rendezett hosszabb távon távlovagló versenyeket. A Bécs-Berlin között 1892-ben megrendezett távlovagló verseny a magyar lovak átütő sikerét hozta. Mivel sok ló nem élte túl a megpróbáltatásokat, ma már igen szigorú szabályok mellett rendezik meg a távlovagló versenyeket. A Nemzetközi Lovas Szövetség 1980-ban hivatalos szakágává nyilvánította a távlovaglást.
A speciálisan erre a célra tenyésztett és felkészített lovakon a versenyzők különböző távokon (30-120 km) indulhatnak. A pálya előre meghatározott útvonalon halad, s változatos terepviszonyokkal rendelkezik.

 

Lovastorna (voltizs)

 A lovaglás és az akrobatikus torna ötvözete. Általában zenére végrehajtott tornagyakorlat lóháton. Az olasz "voltigare" szó eredeti jelentése: "röpködni". A szó kifejezi a lovon végzett tornagyakorlatok könnyedségét, a fel- és leugrásokat. Már a lovagkorban ismerték és alkalmazták a lovon végrehajtott tornagyakorlatokat a lovagok ügyességének fejlesztésére. A 19. században a magyar huszárok is űzték, a lovon való ülésük javítására. 1920-ban és 1928-ban olimpiai sportág is volt. Napjainkban leginkább a gyermekek sportja. Egy összeforrott gyerekcsapat mutatja be gyakorlatait lépésben, ügetésben, vágtában.

 

Tereplovaglás:Verseny leírása, ellenörző pontok, versenypálya:Kép A lovas tájékozódási verseny, olyan tájékozódási szakág, ahol a versenyző / megbízható lovas tudással / lovon nyeregben, térkép és tájoló segítségével előírt sorrendben kell, hogy ellenörző pontokat érintsen, melyek a térképen jelölve vannak.

A versenypálya hosszát minden alkalommal le kell mérni, és iramát A. (nehéz) kategória 300 m/percben, B. kategória (könnyű) 250 m/percben kell meghatározni, és ez alapján az alapidőt kell megállapítani.

Versenyfeladat: a kijelölt pályán a kiirt szintidőn belül végig lovagolni. A versenyző az ellenörző pontok között maga választja meg az útvonalát.

A versenyeken a pontos térképolvasásnak, a helyes útvonalválasztásnak kell ötvöződnie a kiváló lovas tudással és a pálya a megfelelő iramú pontos leküzdésével.

.Az ellenőrző pont a versenypálya megjelölt tereppontja. Az ellenőrző pont lehet a terepnek bármely a térképen azonosítható síkrajzi, vízrajzi, domborzati, növényzeti eleme vagy annak részlete. Az ellenőrző pontokat bója jelöli. Ennek leírását a tájékoztató tartalmazza.

A verseny előtt a pályakitűző jelöli ki az ellenőrző pontokat.

A pontérintés igazolását maga a versenyző végzi. A bóján vagy annak közvetlen környezetében rögzített igazoló felszerelés lehet: lyukasztó, elektronikus ellenőrzési rendszer vagy zsírkréta (lehetőség szerint kerülendő).

A versenybíróság a pontérintés igazolására versenyzőkartont, vagy elektromos azonosítót köteles adni a rajt előtt kiadni. A versenyző köteles a versenyzőkartont egyértelmű és megfelelő helyen, megfelelő sorrendben lyukasztani, a kartont illetve az elektronikus azonosítót a célban leadni.

Lovaspóló:

Általános leírása:

Kép A lovaspóló a tudomány mai állása szerint a legrégebbi csapatsport a világon. A póló egy ősi labdajáték, mely Ázsiából származik, első feljegyzett meccsét Krisztus előtt 600 körül, Perzsiában rendezték. A lovaspóló elsődlegesen szabadtéri sport. A játék színteréül szolgáló pálya egy körülbelül 270 x 180 méteres, téglalap alakú, fűvel borított terület. A pálya két rövid oldalán található kapuk 7,5 méter szélesek, és legalább 3 méter magasak.

 

Lovas íjászat:

Kép Az ősmagyarok mindennapjainak részét képezte a lovaglás és a harc. Folyamatosan képezték magukat törzsi vadászatok, játékok és versengések alkalmával. A könnyűlovasok mesterien kezelték az íjat, melynek elkészítése 5-10 évig is eltarthatott. A magyarok a visszahajló, úgynevezett reflex-íjat használták. A nyíltegez 70-75 cm hosszú volt és fakéregből készült, ebben tartották a nyílvesszőket, melyekből egyszerre többet is tartottak a kezükben. A harcosok az íj és nyíltegezt is az övükön viselték, nem pedig a hátukon. A nyereg kétkápás volt és a váza fából készült, melyre állatbőrt feszítettek.
A magyarok szinte összenőttek szívós, kicsiny lovaikkal, oldalra és hátrafelé is kiválóan nyilaztak. A nyílharc után tömör harcvonalba fejlődtek, és vágtában rohanták meg az ellenséget, a harcosokat kopjával taszították le a lovukról. A fokos és a szablya használatára csak a menekülő sereg üldözése vagy a maguk védelmében került sor.

 

Western:

A western egy elég összetett lovas sport, rengeteg ága van. Ez azért van, mert ez a stílus Amerikából származik, és ott ez a stílus népszerű. Maga a western szó tulajdonképp egy olyan terjedelmű kifejezés, mint az angol stílus. Tehát a westernben is ugyan úgy megvannak az angol stílus szakágai, csak kicsit más szabályokkal. A díjlovaglásnak megfelelő western sport a rening. Küllemversenynek felel meg a Horsemanship, akadálylovaglásnak a trail. Nincs meg benne viszont a távlovaglás, tereplovaglás, galopp és fogathajtás. Ezek helyett viszont sok más sportág van, ami az angol stílusban nincs. Ilyen a hordókerülő verseny, angol nevén barrl racing, a szlalomverseny, angolul ole bending, vagy a pleasure, mely a ló jármódjait vizsgálja.

Barrel Racing:

Kép Ebben a sportágban hordókat kell megkerülni a lóval időre, előre megadott sorrendben és irányban. Hordóborításért, illetve a western kalap elvesztéséért 5 büntetőmásodperc jár. Kizárással büntetik azt a lovast, aki nem a megadott útvonalon teljesíti a feladatot. Az első helyen elért holtverseny esetén a lovasoknak összevetést kell lovagolniuk, ugyan azon a pályán. A legegyszerűbb versenyeken három hordót kell megkerülni, melyek egy háromszög csúcsaiban vannak elhelyezve. Ezeket középről indulva nyolcas alakban kell megkerülni.

 

Trail:

Kép Ebben a versenyszámban a lovaknak különböző akadályokon kell áthaladniuk (például: hídon való átkelés, rudak, négyszögben való megfordulás, műanyag ponyván való átlovaglás egy libegő szalag alatt, egy kapu kinyitása, egy vizesárkon való átkelés, rúdlabirintus előrefelé és hátramenetben! is, stb.). A versenyszámot zsűri pontozza, és a cél a ló elengedettsége, engedelmessége, illetve a lovassal való összhang. A pontozás a reininghez hasonlóan történik: 0 és végtelen közötti eredményt lehet elérni.

 

Horsemanship:

Kép A stílusversenyeket kezdők és fiatal lovasok számára írják ki. A párosoknak előre meghatározott manőversorozatot kell végrehajtaniuk, minél magabiztosabban, harmonikusabban és elengedettebben. A teljesítendő gyakorlatokat a versenybírók egy órával a verseny kezdete előtt teszik közzé. A teljesítményeket 0 és 20 pont közötti értékkel jutalmazzák, fél pontok is adhatók. 10 pont szerezhető a megjelenésre és 10 a gyakorlatok végrehajtására.

Pole Bending:

Kép A szlalomverseny egy hat oszlopból álló pályán zajlik, melyek között szlalomozva kell áthaladni. Először is az elejéről indulva az oszlopok mellett vágtában kell végighaladni, majd visszafele szlalomban. Ezután meginnt az elejéről szlalomban, visszafele az oszlopok mellett. A versenyszámban a leggyorsabb lovas nyer. A hordókerülő versenyhez hasonlóan 5 hibapont jár az oszlop feldöntéséért vagy a kalap elhagyásáért. A helytelen útvonalon teljesített feladatot kizárással büntetik. Azonos időeredmény esetén összevetés dönt az első helyről.

 

Galopp:

Kép A galopp a lovassport legnépszerűbb ága világszerte. A lovassportokkal ellentétben a galopp elsődlegesen a lovak teljesítményéről szól, nem pedig a lovas és ló közös produkciójáról. Ez persze nem azt jelenti, hogy a lovasnak ne lenne szerepe a lovak sikerében. A galopp a lovak gyorsasági versenye vágtában. Leggyakrabban síkversenyek formájában rendezik, de az akadályfutás is igen népszerű. Maga a galopp-pálya lehet füves vagy homokos talajú, alakja ellipszis. A galoppversenyeket Magyarországon tavasztól őszig rendezik. A versenynapok futamait különböző távokra, síkversenyeken általában 900-2008 méterre írják ki. Az akadályversenyeken futandó táv akár 7200 méter is lehet. A lovakat korábbi teljesítményük és/vagy életkoruk alapján engedik indulni a sokszor hendikeprendszerben kiírt futamokban. A hendikeprendszer esélyt ad arra, hogy hasonló képességű lovak versenyezzenek egymással. Az esélyek kiegyenlítésére szolgál az a szabály is, miszerint a favoritoknak számító lovak a hátukon nagyobb tömeggel futnak. A zsokékat erre a célra kirendelt hivatalnokok minden futam előtt a felszerelésükkel együtt megmérik: így győződnek meg a hendikeprendszer szabályainak betartásáról. Bizonyos különleges versenyszámokban – például a derbiben – nem hendikeprendszer szerint indulnak a lovak. Az induló négylábú sztárokat minden verseny előtt megtekintheti a fogadni vágyó közönség, amint ápolóik lépésben körbevezetik őket. A fogadás a versenypályákon felállított nyilvános fogadóhelyeken, úgynevezett totalizőr-rendszerben történik, ahol az egyes futamokon a résztvevő lovak győzelmére vagy helyezésére lehet fogadni, különböző összegű tétekkel, egyszerre akár több lóra is. Az összegyűlt pénzből a totalizatőradó levonása után a győztesek között számarányuk szerint fizetik ki a megmaradt összeget. Minél többen fogadnak, és minél kevesebben nyernek, annál nagyobb pénzösszeget vihet haza az, aki szerencsés volt. Magyarországon a alábbi dolgokra lehet fogadni: tétre – itt a győztes lovat kell eltalálni; helyre – itt arra tippelünk, hogy az általunk választott ló az első három hely egyikén fog végezni; befutóra – a fogadó ilyenkor megpróbálja eltalálni az első két helyezettet, helyes sorrendben; és hármas befutóra ebben az esetben az első három helyezettet próbáljuk eltalálni, szintén a helyes sorrendben.

 

Kép 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.