Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Étlap:)

2010.01.29

A ló szálas-, illetve szemestakarmánnyal táplálkozik. A legfontosabb szálastakarmány a legelőfű, a réti széna és a lucerna, míg a szemestakarmányok közül a zab, a kukorica, a búzakorpa és az árpa, valamint a különböző tápok és takarmány-kiegészítők a leginkább említésre méltóak. A ló napi abrakadagja zabbal együtt kb. 3-6 kg, a munkavégzés fokától, illetve a szálastakarmány-mennyiségtől függően. A szemestakarmányokat mindig áztassuk vízbe( a kukoricát nem kell), mert a rajta levő por légúti megbetegedést okozhat, valamint a ló fel is szippanthatja azt, amitől megfulladhat.

Legelőfű és rétiszéna:

A legelőfű és a rétiszéna a ló legalapvetőbb tápláléka, mely különböző fűfélékből áll. Ez volt a természetes környezetében élő ló egyetlen tápláléka a háziasítás előtt. Napjainkban a lekaszált, majd kiszárított füvet bebálázzák, így az viszonylag kis helyen tárolható. A széna száraz helyen hosszú ideig tárolható, így a ló etetése azokban az időszakokban is biztosítható, amikor a legelők már nem adnak elég táplálékot. A ló szívesen eszik szénát, de a friss füvet kedveli a legjobban. Az istállóban tartott, legelőre nem járó lovak számára különösen nagy öröm, ha lehetőség nyílik a legelésre. Egyes helyeken a szénát szénahálóba kapják a lovak, máshol a földre. A szénaháló előnyös, mert így nem keveredik az alommal és a boksz tisztítása is könnyebb. A ló természetes életmódja viszont a legelés, nem a lombevés, ezért a földre kapott takarmány a legjobb számára.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép Lucerna:

A lucerna a fűféléknél jóval nagyobb fehérjetartalmú, pillangós szálastakarmány-növény. Elővigyázatosan és kis mennyiségben etetendő.

 

 

Zab:

Kép Alapvető szemestakarmány, amely segítségével a ló kellő energiával rendelkezik a munkához. Ezt az energiát a zab ásványianyag-, vitamin-, aminosav- és növényi rostanyag-tatalma biztosítja. Pihenőn lévő vagy kevés munkát végző lovak számára nem feltétlenül szükséges. Csak vízbe áztatva kínáljuk a lónak, máskülönben véletlenül felszippanthatja, így a tüdejébe kerülő zabtól megfulladhat!

 

Kukorica:

A kukorica nagy keményítőtartalmú növény. Etetése azon lovak számára ajánlott, melyeknél testtömeg-növekedést szeretnénk elérni. Túlzott etetésének hatására a ló izzadékonnyá és jó dagivá válik. J Magát a termést torzsával együtt etessük (vagyis ne morzsoljuk le a kukoricaszemeket), mert így elkerülhető a ló habzsolása, ami emésztőszervi problémákhoz vezethet. Ezen kívül a ló is letudja kötni magát az istállóban, hiszen amíg ő maga lemorzsolja a szemeket, jól eltelik az idő.

Gyümölcsök és zöldségek:

A ló szívesen fogyaszt zöldségeket és gyümölcsöket. Imádja a lédús és édes finomságokat. Ezek elengedhetetlenek, hiszen a ló vitamin- és ásványianyag szükségletét nem lehet teljesen pótolni a takarmányból. Ezt lehet pótolni táppal is, de úgy a ló étrendje túl egyhangú, hiszen semmi finom lédús édes íz nincs benne. Éppen ezért még a tápot kapó lónak is érdemes gyümölcsöket adni, mert neki ez olyan, mint neked egy finom csoki, vagy egy falat a kednec kajádból. J Ha lehet így mondani kedvence a sárgarépa és az alma. A lónak nincs kedvence,e zért ezt a kifejezést abban az értelemben értik, hogy ezt minden ló szereti. Imádják még a dinnyét, a tököt, a marharépát és a szőlőt, de a marharépáért és a cukorrépáért is hálásak. Ezek az ízlések azonban egyéntől eltérőek lehetnek, úgyhogy ne lepődj meg, ha esetleg kimész a lovardába és valamely finomság egyik lónak sem ízlik, mert más helyeken odavannak érte.( Ezt azért mondom, mert ahol én lovagolok, egyik ló sem kérte a tököt és a marharépát.) Olyan ló is létezik, amely szereti az epret és a barackot. Én még nem tapasztaltam, de ismerősöm mesélte, hogy az ő lovai odavannak érte. Ezekből a példákból tehát kiderül, a ló általánosságban értve minden édes ízű és lédús gyümölcsöt megeszik.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.